Wpływ składowisk odpadów na ptaki - Michalicha, Mateusz; Pitucha, Grzegorz (Uniwersytet Rzeszowski: Południowo-Wschodni Oddział Polskiego Towarzystwa Inżynierii Ekologicznej z siedzibą w Rzeszowie, 2019)
Wzrost konsumpcji powoduje, że składowiska odpadów stają się istotnym elementem rzeczywistości. To co mieszkańcy miast i wsi postrzegają jako śmieci, ptaki traktują jako źródło pokarmu, a niekiedy budulec gniazd. Oprócz korzyści, w postaci bazy pokarmowej i miejsca odpoczynku podczas migracji, składowiska odpadów mogą jednak stwarzać zagrożenia dla ptaków. Niekorzystne konsekwencje bytowania ptaków na składowiskach to m.in. ich zatrucia pokarmowe, okaleczenia i urazy ciała, infekcje bakteryjne, przenoszenie patogenów i chorób, zmiany w diecie obniżające zdolności reprodukcyjne oraz zmiany wzorców migracyjnych – prowadzących do wyczerpania ptaków i narażenia na inne niebezpieczeństwa. Ptaki pełnią również inne role na składowiskach odpadów, np. wzbogacają bioróżnorodność poprzez przenoszenie propagul roślin, zarówno rodzimych, ale także obcych jak i inwazyjnych. Zarządcy składowisk oraz przedstawiciele organów administracji publicznej powinni podejmować działania na rzecz zmniejszenia negatywnego wpływu składowisk odpadów na ptaki, a tym samym na całe środowisko.

The increase in consumption makes landfills an important element of reality. What inhabitants of cities and villages perceive as rubbish, birds treat as a source of food, and sometimes material for building nests. In addition to benefits in the form of a food base and a place of rest during migration, landfills may, however, pose a threat to birds. Adverse consequences of birds living in landfills include, among others their food poisoning, mutilations, injuries, bacterial infections, the transmission of pathogens and diseases, diet changes lowering reproductive capacity and changes in migration patterns - leading to exhaustion of birds and exposure to other dangers. Birds also play other roles in landfills, e.g. enrich biodiversity by transferring propagules of plants, both native but also foreign and invasive. Waste managers and public administrative bodies should take actions to reduce the negative impact of landfills on birds, and thus on the whole environment.
Keywords: ptaki; składowiska odpadów; gospodarka odpadami; wysypisko śmieci; rekultywacja; birds; landfills; waste management; garbage dump; reclamation