Oddziaływanie kryzysu finansów publicznych na koniunkturę giełdową w wybranych krajach Unii Europejskiej - Kucharek, Daniel (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2013)
Kryzys finansów publicznych, jaki nasila się w Unii Europejskiej, ma bardzo duży wpływ na kształtowanie się sytuacji gospodarczej w tym regionie. Rosnące zadłużenie – ponad bezpieczne granice – większości krajów europejskich, powoduje negatywne zjawiska w gospodarce, przejawiające się głównie poprzez obniżanie poziomu produkcji oraz rosnące bezrobocie. Efektem występujących trudności gospodarczych jest spadający popyt na produkowane towary i usługi, co z kolei przekłada się na obniżkę produktu krajowego brutto. Zawirowania na rynkach finansowych mają bezpośrednie odzwierciedlenie w koniunkturze giełdowej. Europejskie rynki papierów wartościowych reagują bardzo dynamicznie na wydarzenia zachodzące w sferze finansów.

Public finance crisis, which intensified in the European Union, has a very large impact on the economic situation in this region. Rising debt over safe limits in most of the European countries, is causing negative phenomena in the economy. We can observe such phenomenon primarily by lowering the level of production and rising unemployment. The result of present economic difficulties is decrease of demands for manufactured goods and services, which in fact have its consequence in reduction of gross domestic product. The turmoil in the financial markets directly influence the stock market situation. What is more, European stock markets react very quickly to the events taking place in the field of finance.