Przewinienie zawodowe farmaceuty. Uwagi w kontekście zawodu farmaceuty i statusu samorządu zawodowego - Pacian, Jolanta (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2018)
Celem opracowania jest omówienie przewinienia zawodowego na podstawie stanowiska doktryny i orzecznictwa. Taka próba ujęcia tematu jest ponadto zwróceniem szczególnej uwagi na nieprecyzyjny zakres tego terminu poprzez odniesienie do wolnego zawodu farmaceuty i zawodu zaufania publicznego oraz obowiązkową przynależność do samorządu zawodowego w kontekście praw i obowiązków. Odpowiedzialność zawodowa farmaceuty nieodzownie związana jest z przynależnością do samorządu zawodowego. Na samorządzie zawodowym spoczywają dwa obowiązki. Pierwszy dotyczy nadzoru, który powinien obejmować czynności dotyczące oceny wykonywania zawodu i postaw etycznych, drugi natomiast kierowania się interesem publicznym, który priorytetowo musi być chroniony, w związku z obowiązkową przynależnością do samorządu. Specyfika postępowania w przedmiocie odpowiedzialności zawodowej farmaceutów wymaga zachowania wysokich standardów, których stosowanie nieodzownie związane jest z przynależnością do korporacji zawodowej.

The aim of the paper is to discuss professional misconduct on the basis of doctrine and jurisdiction. Furthermore, such an approach to the subject draws special attention to the imprecise scope of this term by reference to a pharmacist as a free profession and a profession of public trust, as well as obligatory membership of professional self-government in the context of rights and duties. Professional responsibility of a pharmacist is indispensably connected with obligatory membership of professional self-government. The professional self-government is assigned two duties: the first one pertains to supervision which should encompass evaluation of the way the profession is practised, as well as ethical attitudes. The other duty refers to being guided by the public interest which must be protected as a priority, in connection with obligatory membership of professional self-government. The specific features of conduct with respect to professional responsibility of pharmacists demand compliance with high standards which are indispensably connected with membership of a professional association.
Keywords: przewinienie zawodowe; farmaceuta; odpowiedzialność zawodowa; professional misconduct; pharmacist; professional responsibility