Świadczenie administracji jako kluczowa misja samorządu terytorialnego - Bielecki, Leszek (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2023)
W opracowaniu staram się przybliżyć pojęcia samorządu terytorialnego oraz administracji, zwłaszcza administracji świadczącej. W tym zakresie poprzez zaprezentowanie roli i zadań samorządu terytorialnego, a w szczególności samorządu lokalnego, prezentuję tezę, zgodnie z którą samorząd lokalny nie tyle administruje określoną wspólnotą lokalną (zbiorowością), ile zasadniczo poprzez wykonywanie zadań świadczy takiej wspólnocie administrację jako usługę publiczną.

In the study I try to introduce the concepts of local government and administration, especially the administration of provision. In this regard, by presenting the role and tasks of local government, in particular local government, I present the thesis that local government does not so much administer a particular local community (collectivity), but essentially, through the performance of tasks, provides such community with administration as a public service.
Providing administration as a key function of local government
Keywords: samorząd terytorialny; administracja; administracja świadcząca; zadania publiczne; świadczenie administracji; local government; administration; providing administration; public tasks