Społeczno-edukacyjne uwarunkowania wykorzystania kształcenia na odległość - Tuczyński, Krystian (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2023)
Treść opracowania w głównej mierze została ukierunkowana na określenie społecznych oraz edukacyjnych uwarunkowań zastosowania kształcenia na odległość. Część pierwsza artykułu zawiera retrospekcję historyczną kształcenia zdalnego z wyróżnieniem najważniejszych wydarzeń rewolucjonizujących wspomnianą formę nauczania-uczenia się. W dalszej części opracowania przedstawiono współczesne odniesienie do edukacji zdalnej z punktu widzenia dydaktyki szkoły wyższej. Ostatni punkt stanowi przegląd platform e-learningowych wykorzystywanych współcześnie w edukacji.

The content of the main study was focused on defining the social and educational conditions of the distance learning application. Part of the article is a historical retrospective of distance learning from the implementation of the first milestones made in cooperation with the material. In the additional part, the modern reference of remote education from the point of view of didactics of a higher school was taken into account. The last point is a review platform for e-learning serving today in education.
Social and educational conditions for using distance learning
Artykuł powstał dzięki współpracy z Centrum Innowacji i Transferu Wiedzy Techniczno-Przyrodniczej Uniwersytetu Rzeszowskiego w Pracowni E-learningu
Keywords: społeczeństwo; kształcenie zdalne; e-learning; society; distance learning