Wpływ wermikompostu wytworzonego na bazie śruty sojowej przez dżdżownice Eisenia fetida na wschody pszenicy zwyczajnej (Triticum aestivum L.) - Dziuba, Michał; Filipowicz, Piotr (Uniwersytet Rzeszowski: Południowo-Wschodni Oddział Polskiego Towarzystwa Inżynierii Ekologicznej z siedzibą w Rzeszowie, 2025)
Zagęszczone populacje dżdżownic skutecznie przekształcają odpady organiczne w wartościowy nawóz, znany jako wermikompost. Celem doświadczenia było określenie wpływu wermikompostu uzyskanego z odpadów śruty sojowej na wschody pszenicy ozimej (Triticum aestivum L.). Doświadczenie wazonowe przeprowadzono w sześciu wariantach: zastosowano wermikomposty wytworzone z czystych odpadów – śruty sojowej (ŚS) i obornika końskiego (O) – oraz ich kombinacje w odpowiednich proporcjach (%): ŚSO (25), ŚSO (50), ŚSO (75). Dodatkowo wykorzystano wariant kontrolny (Z), oparty na uniwersalnym podłożu ogrodniczym. Wschody pszenicy obserwowano przez dwa tygodnie. W ramach badania analizowano wpływ poszczególnych wermikompostów na wybrane parametry siewek pszenicy: średnia liczba siewek oraz ich średnia biomasa. Uzyskane wyniki wskazały, że najkorzystniejsze parametry wschodów pszenicy uzyskano w wariancie z wermikompostem wyprodukowanym ze śruty sojowej zmieszanej z obornikiem końskim w stosunku 1:3. Najmniej korzystny wpływ na wschody i rozwój siewek pszenicy wykazano w podłożu zawierającym wermikompost wyłącznie ze śruty sojowej.

Dense earthworm populations effectively convert organic waste into a valuable fertilizer, known as vermicompost. The aim of this study was to determine the effect of vermicompost obtained from soybean meal waste on the emergence of winter wheat (Triticum aestivum L.). A pot experiment was conducted in six variants: vermicomposts made from pure waste – soybean meal (ŚS) and horse manure (O) – were used, as well as their combinations in the appropriate proportions (%): ŚSO (25%), ŚSO (50%), and ŚSO (75%). Additionally, a control variant (Z), based on a universal horticultural substrate, was used. Wheat emergence was monitored for two weeks. The study analyzed the effect of individual vermicomposts on selected parameters of wheat seedlings: the average number of seedlings and their average biomass. The obtained results indicated that the most favorable wheat emergence parameters were obtained in the variant with vermicompost produced from soybean meal mixed with horse manure in a ratio of 1:3. The least favorable effect on wheat seedling emergence and development was demonstrated in the substrate containing only vermicompost from soybean meal.
The effect of vermicompost produced from soybean meal by Eisenia fetida earthworms on wheat (Triticum aestivum L.) emergence
Keywords: śruta sojowa; gospodarka odpadami; wermikompostowanie; Eisenia fetida; Triticum aestivum; soybean meal; waste management; vermicomposting