Polityka migracyjna Unii Europejskiej. Perspektywa z zakresu językoznawstwa kognitywnego - Czachór, Zbigniew (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2025)
Zastosowana w artykule kognitywna metoda wyjaśniania uwarunkowań języka polityki migracyjnej Unii Europejskiej jest koniecznym uzupełnieniem tradycyjnych analiz prowadzonych w zakresie dyscypliny nauk o polityce i administracji. Przyjęty przez autora cel badawczy pozwala w ujęciu eksplanacyjnym zastosować jednocześnie różne języki: język nauki, język polityki, język publicystyki, a także język potoczny. Do tego dochodzą kognitywne eksperymenty stylistyczne, terminologiczne i intuicyjne. Główną hipotezą naukową zawartą w artykule jest twierdzenie, które zakłada, że polityka migracyjna Unii Europejskiej oparta jest na wieloznacznym, często sprzecznym języku procesu jej kreowania, wdrażania w życie i wyjaśniania. Język w zakresie polityki migracyjnej UE jest obecnie dowodem na systemowy stan niepewności.

The cognitive method of explaining the determinants of the European Union's migration policy used in the article is a necessary complement to the traditional analyses conducted within the discipline of political science and administration. The research objective adopted by the author allows the exploratory approach to use different languages at the same time: the language of science, the language of politics, the language of journalism, as well as colloquial language. Added to this are cognitive experiments in stylistics, terminology and intuition. The main research hypothesis of the article is the claim that the migration policy of the European Union is based on an ambiguous, often contradictory language of the process of its creation, implementation and explanation. The language in EU migration policy is currently evidence of a systemic state of uncertainty.
The migration policy of the European Union. A perspective from cognitive linguistics
Keywords: migracja; język; językoznawstwo; kognitywistyka; fragmentacja; migration; language; linguistics; cognitive science; fragmentation