Uwarunkowania rozwoju turystyki wiejskiej na terenie Dolnego Śląska ze szczególnym uwzględnieniem obszarów górzystych - Kurtyka-Marcak, Izabela (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2012)
W opracowaniu dokonano analizy uwarunkowań rozwoju turystyki na obszarach wiejskich Dolnego Śląska ze szczególnym uwzględnieniem terenów górskich. Wykazano, że rozwój agroturystyki może stanowić alternatywne formy działalności małych gospodarstw rolnych gospodarujących w niekorzystnych warunkach do produkcji rolniczej. Spośród różnych rodzajów działalności pozarolniczej świadczenie usług turystycznych oparte jest na atrakcyjności środowiska przyrodniczego, a także na przedsiębiorczości oraz otwartości gospodarzy. Badania wykazały, iż działalność agroturystyczna generowała dodatkowe dochody, a ich wysokość uzależniona była od liczby lat świadczenia usług oraz od rodzaju oferty.

The paper analyzes the determinants of tourism development in rural areas of Lower Silesia, with particular reference to mountain areas. It was shown that the development of tourism can provide an alternative form of small farms in adverse conditions for agricultural production farming. Among the different types of non-agricultural activities tourist services are based on the attractiveness of the natural environment as well as entrepreneurship, openness hosts. Studies have shown that the agrotouristic activities generated additional income and their height was dependent on the number of years of service and the type of offer.