Środki obrony pozwanego przed nakazem zapłaty jako tytułem zabezpieczenia - Kajmowicz, Katarzyna (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2021)
Nakaz zapłaty w postępowaniu nakazowym stanowi z mocy prawa także tytuł zabezpieczenia. W tym przypadku sąd nie wydaje odrębnej decyzji procesowej, co wyłącza możliwość zaskarżenia zabezpieczenia przez pozwanego. Jest to uregulowanie korzystne dla powoda i powoduje efektywne uzyskanie przez niego ochrony dochodzonego roszczenia. Z drugiej strony powstaje pytanie o środki obrony pozwanego przed nakazem zapłaty jako tytułem zabezpieczenia, co stanowi przedmiot rozważań.

The payment order in the writ proceedings is also a security title. In this case, the court does not issue a separate procedural decision, which excludes the possibility of appealing the security by the defendant. It is a regulation favorable to the claimant and results in effective protection of the claimed claim. On the other hand, the question arises as to the defendant's defenses against an order for payment as security, which is the subject of the consideration.
Keywords: nakaz zapłaty; tytuł zabezpieczenia; postępowanie nakazowe; obrona pozwanego przed nakazem zapłaty jako tytułem zabezpieczenia; payment order; title of security; injunction proceedings; defense of the defendant against the payment order as security