Ewolucja bankowości w kontekście rozwoju gospodarczego Euroregionu Karpackiego - Strojny, Janusz (MITEL, 2006)
Inspiracją do napisania artykułu były zmiany, które pojawiły się w obrotu usługami bankowymi w Polsce po wprowadzeniu gospodarki rynkowej. Ten autor przedstawił kilka możliwości ewolucyjnej adaptacji usług bankowych i rozwiązanie problemu finansowania działalności gospodarczej na terenie Euroregionu Karpaty. Część empiryczna opracowania została oparta na przeprowadzonych badaniach obejmujących obszar Euroregionu Karpackiego. W opracowaniu zaproponowano kilka rozwiązań, które prawdopodobnie mogą wpływać na ożywienie gospodarcze poprzez symbiotyczne działania administracji i przedsiębiorstw działający na analizowanym obszarze rynku.

The inspiration to write down the article was the changes that have appeared in the banking services turnover in Poland after the implementation of market economy. The author presented some possibilities of evolutionary adaptation of banking service and resolving the problem of financing economic activity in the area of Karpaty Euroregion. The empirical part of the study was based on the conducted research covering the area of Karpaty Euroregion. In the study there were proposed some solutions that can probably influence economic recovery with symbiotic actions of administration and enterprises operating in analyzed market area.
The Banking Evolution in the Context of Economic Development of Karpaty Euroregion