Badanie zróżnicowania województw pod względem konkurencyjności - Surówka, Agata (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2007)
W związku z obserwowanym coraz większym zróżnicowaniem poziomu rozwoju województw kontrolowanie równomiernego ich rozwoju wydaje się być czynnikiem najważniejszym. Metody taksonomiczne mogą być ważnym narzędziem umożliwiającym identyfikację grup podobnych pod względem cech, określających konkurencyjność. Badanie konkurencyjności jest problemem trudnym. Trudności wynikają z faktu, że są problemy z określeniem odpowiednich zmiennych, które choć w przybliżeniu pozwolą określić konkurencyjność badanych województw. Otrzymane wyniki mogą stanowić przyczynek do przeprowadzania dalszych badań z zakresu konkurencyjności. Badania nad konkurencyjnością województw warto prowadzić, gdyż mogą one być pomocne dla władz lokalnych i samorządowych w celu opracowywania odpowiedniej strategii działania. Badanie konkurencyjności jest problemem nowym i nadal otwartym.

A control of the steady development of voivodeships seems to be the most significant factor due to the bigger and bigger diversity of their level. Taxonometrical methods can be an important tool which will enable to identify the groups similar in terms of features which describe competi[1]tiveness. The research on competitiveness seems to be a complex issue. The difficulties result from a problem of an identification of variables which may approximately describe the competitiveness of voivodeships. The results obtained might be cause for further research which is worth doing as it can be helpful for local and municipal authorities to formulate the right strategy. The research on competitiveness is still a new and open issue.
The Research of Differentiation of Voivodeships by Their Competitiveness