Próby rozwiązywania problemu dyskryminacji i nierówności na rynku pracy Unii Europejskiej - Barwińska-Małajowicz, Anna (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2009)
Niniejszy artykuł porusza problematykę dyskryminacji i nierówności na rynku pracy Unii Europejskiej. Działania Wspólnoty w tym zakresie wpisują się w ramy polityki zatrudnienia Unii. Najważniejszą rolę na tym obszarze odgrywają przedsięwzięcia wspierane przez Europejski Fundusz Społeczny. Istotne znaczenie mają również działania podejmowane w ramach Inicjatywy Wspólnotowej EQUAL.

The study deals with the discrimination and inequality problems on labour market in European Union. Actions of the Community in this field are covered by the frames of employment policy of European Union. Actions supported by European Social Fund play the main role in this field. Actions taken within EQUAL have also essential meaning.
Ways of Solving the Problems of Discrimination and Inequality on the Labour Market of European Union