Zakres usług maklerskich w ujęciu publicznoprawnym - Kalisiak, Mirosław Mateusz (Uniwersytet Rzeszowski, 2025)
Przedmiotem pracy jest zakres wybranych usług inwestycyjnych: - przyjmowania i przekazywania zleceń nabycia lub zbycia instrumentów finansowych, - wykonywania zleceń nabycia lub zbycia instrumentów finansowych, - plasowania instrumentów finansowych bez wiążącego zaangażowania firmy inwestycyjnej oraz - plasowania instrumentów finansowych z wiążącym zaangażowaniem firmy inwestycyjnej i gwarantowania emisji. Autor kładzie nacisk na zweryfikowanie poprawności implementacji przepisów unijnych do polskiego porządku prawnego. Dysertacja rozpoczyna się od umieszczenia jej przedmiotu w systemie prawa oraz zdefiniowania podstawowych pojęć. Pokazana została ewolucja regulacji usług inwestycyjnych na tle ewolucji prawa rynku kapitałowego w Polsce i Unii Europejskiej. Przedstawiono źródła przesłanek interpretacyjnych istotnych przy określaniu granic usług maklerskich m.in. przepisy prawa, unijny soft law, stanowiska krajowych organów nadzoru i orzecznictwo sądowe. Rozdziały dotyczące konkretnych usług inwestycyjnych zawierają porównanie zakresu usług inwestycyjnych w prawie Unii Europejskiej oraz jego implementacji w Polsce i w Niemczech.

Dissertation focuses on a perimeter of selected investment services: - reception and transmission of orders in relation to one or more financial instruments, - execution of orders on behalf of clients, - placing of financial instruments without a firm commitment basis, - placing of financial instruments on a firm commitment basis and underwriting of financial instruments. Author focuses on verifying correctness of implementation EU law into polish law. A dissertation begins with presentation of its place in a system of law and description of important definitions. The evolution of investment services regulation was presented parallel with evolution of a capital market law in Poland and European Union. Analysed are sources of interpretative premises useful in interpretation of brokerage services scope e.g. law in books, soft law of European Union, soft law of national competent authorities and judicial decisions. Each section regarding specific investment services contain comparison of investment service perimeter in European Union law and its implementation in Poland and in Germany.
Investment services perimeter in public law
Promotor: dr hab. Jan Olszewski, prof. UR - 446 s.
Keywords: MIFID II; usługi inwestycyjne; firmy inwestycyjne; usługi maklerskie; obrót instrumentami finansowymi; investment services; investment firms; brokerage services; trading in financial instruments