2025-10-02-03 “Sounds of Europe Festival” w Algierii, Dutkiewicz Trio/ solista - perkusista - Frankiewicz, Sebastian (My University, 2025)
Koncerty Artur Dutkiewicz Trio odbyły się 2 października w Bedżaji i 3 października 2025 r. w Algierze, w ramach międzynarodowego projektu Sounds of Europe Festival w Algierii. Wystąpili: Artur Dutkiewicz – fortepian, Michał Barański – kontrabas i Sebastian Frankiewicz – perkusja. Sounds of Europe to festiwal muzyczny z wieloletnią tradycją, goszczący w różnych miastach Algierii artystów reprezentujących kraje zrzeszone w Unii Europejskiej. W repertuarze tria znalazły się kompozycje lidera zespołu, głównie z albumu „Nowosielski Audiovisual”.
Koncerty Artur Dutkiewicz Trio odbyły się 2 października w Bedżaji i 3 października 2025 r. w Algierze, w ramach międzynarodowego projektu Sounds of Europe Festival w Algierii - festiwalu muzycznego z wieloletnią tradycją, goszczącego w różnych miastach Algierii artystów reprezentujących kraje zrzeszone w Unii Europejskiej. W repertuarze tria znalazły się kompozycje lidera zespołu, głównie z albumu „Nowosielski Audiovisual”. Obok algierskiej publiczności wydarzenie przyciągnęło szerokie grono dyplomatów, w tym ambasadorów, nie tylko krajów europejskich. Repertuar koncertu 1. Bach dach dach 2. Chillout 3. Medytacja II – Pokój 4. Mazurek – Trane 5. Medytacja III – Tęsknota 6. Medytacja V – Oberek 7. Warsaw Oberek Artur Dutkiewicz Trio to jeden z czołowych polskich zespołów jazzowych z wyrazistym, rozpoznawalnym stylem i siłą przekazu; zespół łączy nowoczesny jazz z elementami polskiego folku i muzyki światowej. W skład zespołu, poza Arturem Dutkiewiczem, wchodzą także Michał Barański – najwybitniejszy polski basista jazzowy – oraz Sebastian Frankiewicz – uznany perkusista – grają razem od 25 lat. Wspólnie występowali obok takich gwiazd jak: Bennie Maupin, Brad Terry, Nigel Kennedy, Tomasz Stanko, Zbigniew Namysłowski, Michał Urbaniak, Dan Tepfer, Dayna Stephens, Mino Cinelu. Link do wydarzenia: https://www.gov.pl/web/algieria/koncert-jazzowy-zespolu-artur-dudkiewicz-trio-w-algierze-i-bejaia
Keywords: Artur Dutkiewicz Trio; Artur Dutkiewicz; Sebastian Frankiewicz; Sounds of Europe Festival; Michał Barański; koncert jazzowy; "Nowosielski Audiovisual"