Cechy kolonii i miejsc lęgowych a sukces reprodukcyjny brzegówki Riparia riparia - Michalicha, Mateusz (Uniwersytet Rzeszowski, 2022)
Brzegówka Riparia riparia jest jednym z niewielu kolonijnie gnieżdżących się ptaków z rzędu wróblowych (Passeriformes). Gnieździ się w koloniach liczących od kilku do kilku tysięcy par. Rzeczywiste korzyści i koszty rozrodu w koloniach nie są do końca poznane. W literaturze brakuje informacji na temat rozrodu brzegówki z Polski. Celem niniejszej pracy doktorskiej było poznanie elementów biologii i ekologii lęgowej brzegówki oraz określenie wpływu cech kolonii i miejsc lęgowych na sukces reprodukcyjny. Badania prowadzono w latach 2017–2018 w 32 koloniach lęgowych brzegówki liczących łącznie 2426 gniazd, położonych w dolinach rzek San i Wiar oraz w ścianie nieczynnej cegielni. Uzyskane wyniki wykazały, że sukces reprodukcyjny jest zależny m.in. od wielkości kolonii, umiejscowienia gniazda oraz głębokości nory gniazdowej. Ogólny sukces lęgowy wynosił 69,19% w 2017 r. i 72,72% w 2018 r. Najczęstszą przyczyną strat lęgów było drapieżnictwo, na etapie dużych piskląt w 2017 r. i jaj w 2018 r. Sukces klucia wynosił odpowiednio 77,26% w 2017 r. i 82,92% w 2018 r. Stwierdzono spadek wielkości zniesienia wraz z upływem sezonu lęgowego. Średnia wielkość zniesienia w 2017 r. wyniosła 4,70 i 4,78 w 2018 r. Średnia liczba piskląt po wykluciu wynosiła 3,63 w 2017 r. oraz 3,96 w 2018 r., a średnia liczba piskląt przed wylotem odpowiednio 3,06 i 3,47.

Sand martin Riparia riparia is one of the few colonial nesting birds from passerine species (Passeriformes). It nests in colonies of several to several thousand pairs. The real benefits and costs of colonial breeding are not fully understood. There is a few information in the literature on the breeding of sand martin from Poland. The aim of this study was to investigate elements of breeding biology and ecology of sand martin and to determine how colony features and breeding sites affect on reproductive success. The studies were carried out in 2017-2018 in 32 breeding colonies of sand martin with a total of 2,426 nests, located in the valleys of the San and Wiar rivers and in the bank of a closed brickyard. The obtained results showed that reproductive success depends i.a, on the size of the colony, the location of the nest and the depth of the nest burrow. The overall breeding success was 69.19% in 2017 and 72.72% in 2018. Predation was the most common cause of brood loss, at the stage of large chicks in 2017 and eggs in 2018. Hatching success was 77.26%, in 2017 and 82.92% in 2018, respectively. A decrease in the clutch size was found during breeding season. The clutch size in 2017 was 4.70 and 4.78 in 2018. The average number of nestlings after hatching was 3.63 in 2017 and 3.96 in 2018, and the average number of fledglings was 3.06 and 3.47, respectively.
Features of colonies and breeding sites affect reproductive success of sand martin Riparia riparia
Promotor: prof. dr hab. Cezary Mitrus - 137 s.
Keywords: brzegówka; Riparia riparia; wielkość kolonii; drapieżnictwo gniazdowe; sukces reprodukcyjny; sand martin; colony size; nest predation; breeding success