Dowody osobiste w Polsce - Łaskawski, Grzegorz (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2021)
Celem artykułu jest przedstawienie znaczenia i ewolucji dowodów osobistych w Polsce. Stanowią one dokument stwierdzający tożsamość i poświadczający obywatelstwo polskie. Ich istota wynika także z szeregu innych funkcji, które pełnią. Każdy obywatel polski ma prawo posiadać dowód osobisty, a w przypadkach określonych w ustawie istnieje obowiązek jego posiadania. Dowód osobisty ulega ciągłym zmianom w związku z szybkim rozwojem administracji w celu dostosowania jej do nowych potrzeb.

An identity card is a document that confirms identity and certifies Polish citizenship. It’s essence also includes a number of other functions that are fulfilled. Every polish citizen has the right to have an ID card, and in certain legal cases, there is the duty to have it. The ID card is constantly changing due to a quick modifications of the administration to complement it’s new needs.
Keywords: dokument; tożsamość; dowód osobisty; obywatel; document; identity; ID card; citizen