Podmiotowość człowieka w aspekcie jego działalności w organizacji - Mazurkiewicz, Anna; Uryniak, Marek (MITEL, 2006)
Decydująca rola i znaczenie człowieka w organizacji jest dziś niekwestionowana. Nie ma organizacji bez udziału ludzi; podejmują decyzje, jak korzystać z innych źródeł. Ale sprawne prowadzenie organizacji i jej sukces zależy od odpowiednie traktowanie jej członków – jako podmiotów działania. Subiektywna rola członków przekonywać do możliwości wpływania na otaczającą rzeczywistość, nadzorować otoczenie lub być odpowiedzialny za własne operacje.

Decisive role and meaning of human being in an organization is today unquestionable. There is no organization without people’s participation; they make decisions, how to use others sources. But efficient running of an organization and its success depends on appropriate treatment of its members – as subjects of action. Subjective role of members envince in possibility of influence on surrounding reality, supervise environment, or to be responsible for own operations.
Human’s Subjectivity in Aspect of His Activity in an Organization