Tożsamość społeczno-kulturowa emigrantów polskich po 1989 r. w Wielkiej Brytanii na przykładzie hrabstwa Hertfordshire - Kapinos, Seweryn (My University, 2016)
Prezentowana praca jest próbą opisania zjawiska najnowszych migracji Polaków - migracji, które mają miejsce po transformacji społeczno-polityczno-ekonomicznej w Polsce w 1989 roku. Poakcesyjne migracje Polaków są w tym kontekście najważniejszym wydarzeniem. Obok tradycyjnych kierunków zagranicznych wyjazdów Polaków pojawiły się zupełnie nowe, z których Wielka Brytania odgrywa najważniejszą rolę. Większość migrantów z Polski, długotrwałych, relatywnie dobrze wykształconych, młodych i posiadających przykre doświadczenia w kraju wysyłającym, radzi sobie w nowych okolicznościach społecznych i zawodowych całkiem dobrze. Co więcej, migranci wyrażają zadowolenie z powodu podjęcia decyzji o wyjeździe. To zupełnie nowa jakość w polskiej migracji. Z tego punktu widzenia, problematyka migracji jest ważna i trudna do uchwycenia z powodu swojej odrębności w komparacjach do tradycyjnych form migracji. Egzystowanie w nowej kulturze powoduje tożsamościowe zmiany. Tożsamość społeczno-kulturowa migrantów może się zmienić, a to stymuluje zmiany w poczuciu przynależności. Egzystując w nowej kulturze, ich tożsamość kulturowa podlega zmianom. Zmieniać może się również ich poczucie przynależności. Autor stara się odpowiedzieć na pytanie o to, jak przedstawia się tożsamość Polaków, zwykłych ludzi w nowym społeczno-kulturowym środowisku. Głównym przedmiotem badań jest próba zbadania związku między tożsamością społeczno-kulturową i migracją. W prezentowanej pracy autor stara się odpowiedzieć na pytanie, jak prezentuje się tożsamość Polaków w Wielkiej Brytanii?

The present paper attempts to describe a phenomenon of the latest migration from Poland that took place after the socio-political and economical transformation in Poland that began in 1989. The post-EU-entry emigration of Poles in this context is the most important event. In addition to traditional patterns of international mobility, a completely new direction for Polish emigrants became Great Britain. Most immigrant from Poland, long-term, fairly well-educated, young and with bad experiences in exporting country can manage quite well proffesionally and socially in the new circumstances and are basically happy with the decission to have left the country of origin. This is a completely new quality in polish migration. This problematic is new, important and difficult to grasp because of its distinctness as compared to traditional forms of migration. Living in a new culture causes changes in identity. Socio-cultural identity of migrants is likely to change and that encourages a degree of belonging. In this paper author attempt to find the answer of the identity of Poles, ordinary people in new socio-cultural enviroment. The main subject of the study is the relationship between socio-cultural identity and migration. In the present paper author tries to answer the question of how identity of Polish migrants looks?
Socio-cultural identity of Polish emigrants in the United Kingdom after 1989. Example Hertfordshire County
Keywords: tożsamość; emigracja; przynależność; Wielka Brytania; identity; emigration; belonging; United Kingdom