Cykl pt. Tym co zostali...: Tym co zostali 1, Tym co zostali 2,Tym co zostali 3 / Ogólnopolski Konkurs Malarski Moje Zakopane 2019 w Miejskiej Galerii Sztuki im. Władysława hr. Zamoyskiego w Zakopanem - Drozd-Witek, Małgorzata (My University, 2019)
Przedmiotowe prace malarskie (20x20, 20x20, 80x60) na temat taternictwa zdobyły GRAND PRIX Ogólnopolskiego Konkursu Malarskiego Moje Zakopane 2019. Zostały pokazane na wystawie pokonkursowej (jury wybrało 67 obrazów ze 140 zgłoszonych) w Miejskiej Galerii Sztuki, w której prace prezentowali m.in.: M. Jarema, T. Pągowska, M. Abakanowicz, J. Cybis, T. Kantor, T. Brzozowski, J. Duda Gracz, W. Hasior, Z. Beksiński, J. Nowosielski, J. Waltoś, S. Rodziński. Początki Galerii sięgają 1911 roku; to jedna z najstarszych w Polsce. Obrazy dołączono do Kolekcji Dzieł Sztuki Galerii. Nagroda GRAND PRIX związana z organizacją indywidualnej wystawy prac autorki w Miejskiej Galerii Sztuki w Zakopanem w X 2021 r. oraz włączeniem nagrodzonego cyklu prac do Kolekcji obrazów Galerii. Przyznana za zastosowanie wielowarstwowej, autorskiej techniki malarskiej oraz wysoki poziom zestawu prac zgłoszonych na cykliczny Ogólnopolski Konkurs Malarski Moje Zakopane 2019.
Kolekcja Dzieł Sztuki Miejskiej Galerii Sztuki w Zakopanem. Znajdują się w niej dzieła takich twórców jak W. Hasior, S. Rodziński, J. Krupiński, A. Pietsch. Dostępna jest m.in. w wersji o-nline na stronie Galerii. http://galeria.zakopane.pl/pl/kolekcja Podmiot przyznający nagrodę: Jury powołane przez organizatora Ogólnopolskiego Konkursu Malarskiego - Miejską Galerię Sztuki im. Władysława hr. Zamoyskiego w Zakopanem, pod przewodnictwem dr hab. A. Jadczuk, prodziekan Wydziału Malarstwa ASP w Gdańsku. Czas ekspozycji: Ogólnopolski Konkurs Malarski Moje Zakopane -wystawa pokonkursowa: 27.09.2019 - 20.10.2019 Wystawa laureatek 2 Ogólnopolskiego Konkursu Malarskiego: 1.10.2021 - 30.10.2021 Patronat medialny: Program 1 Polskiego Radia, Radio Kraków, Gazeta Krakowska, TVP 3 Kraków Wystawom towarzyszyły licznie organizowane przez MGS wydarzenia kulturalno-artystyczne. Wydawnictwa: Zakopiańskie Centrum Kultury wydało katalogi: Moje Zakopane 2. Ogólnopolski Konkurs Malarski, 2019, str. 48, reprodukcja dzieła str. 15, dwujęzyczny, ISBN 978-83-65584-26-7 oraz Moje Zakopane Beata Bugaj-Tomaszewska, Małgorzata Drozd-Witek - MALARSTWO; indywidualna wystawa prac laureatek, 2021, stron 12, ISBN 978-83-65584-41-0
Keywords: ogólnopolski konkurs; wystawa indywidualna; nagroda; Grand Prix; Moje Zakopane; Miejska Galeria; centrum kultury; Zakopiańskie Centrum; konkurs malarski; 2.ogólnopolski konkurs; Zakopane 2021; Zakopane 2019; wystawa laureatek; najstarsza galeria; nagrodzony cykl; inspirowane górami; fotografia tatrzańska