Likwidacja i późniejsza reaktywacje administracji samorządowej w Polsce powojennej w świetle unormowań konstytucyjnych i ustawowych - Suchodolski, Bartłomiej (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2025)
Przedmiotem opracowania jest analiza problematyki likwidacji oraz późniejszego przywrócenia administracji samorządowej w Polsce po II Wojnie Światowej. Po zakończeniu II wojny światowej władze komunistyczne dążyły bowiem do centralizacji władzy i w związku z tym do marginalizacji czy nawet likwidacji władz samorządowych. Po zmianach ustrojowych w 1989 r. samorząd został natomiast reaktywowany i jego znaczenie zaczęło systematycznie rosnąć. Artykuł oparty jest na analizie ustaw konstytucyjnych z 1947, 1952, 1992 i 1997 roku oraz innych wybranych ustaw.

The subject of the study is the analysis of the problems of liquidation and subsequent reactivation of local government administration in Poland after World War II. After the end of World War II, the communist authorities sought to centralize power and, in connection with this, to marginalize or even liquidate local government authorities. After the systemic changes in 1989, local government was reactivated and its importance began to systematically grow. The article is based on an analysis of the constitutional acts of 1947, 1952, 1992 and 1997 and other selected acts.
Liquidation and subsequent reactivation of self-government administration in post-war Poland in the light of constitutional and statutory regulations
Keywords: jednostki samorządu terytorialnego; konstytucja; administracja samorządowa; Rzeczpospolita Polska; Polska Rzeczpospolita Ludowa; local government units; constitution; local government administration; Republic of Poland; Polish People's Republic