Nowe doświadczenia krajów gospodarki rynkowej w zakresie ograniczania nierównowagi na rynku pracy - Księżyk, Marianna (MITEL, 2006)
W tym artykule omówiono te same propozycje i doświadczenia krajów z rynkiem Gospodarki (OECD, UE), które dotyczą sposobów ograniczania bezrobocia (w ostatnich latach) oraz tworzenie minimalnych płac. Ze względu na bogatą literaturę, nie są prezentowane osiągnięcia teoretyczne i praktyczne – do tej pory osiągnięte. Artykuł ten koncentruje się na udowodnieniu tezy, że kraje o gospodarce rynkowej nie pozostawiają problemu bezrobocia do rozwiązania tylko dla machizmów rynkowych, ale poszukują zwięznych i aktywnych metod jego ograniczania.

This article discusses same propositions and experiences of countries with market economy (OECD, EU) that concern ways of limiting unemployment (in last years) and creating minimal wages. Because of abundant literature, teoretical and practical achievements – that have been reached so far, aren’t presented. This article concentrates on proving the thesis that develpoment countries with market economy don’t leave the unemployment problem to solve only for market machanisms but they seek succesfull and active methods of its limiting.
New Experiences of Countries with Market Economy in the Scope of Limiting Imbalance on the Labour Market