Testy zdolności i osiągnięć muzycznych dzieci i młodzieży szkolnej - Pękala, Anna (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2016)
Celem artykułu jest opisanie trzech wybranych testów do diagnozy i oceny zdolności i osiągnięć muzycznych dzieci i młodzieży szkolnej. Pierwszy z nich – średnia miara słuchu muzycznego Edwina E. Gordona – przeznaczony jest do badania zdolności muzycznych dzieci w wieku 6–9 lat. Test muzycznych umiejętności percepcyjnych opracowany przez Agnieszkę Weiner przygotowany został dla uczniów kończących III klasę szkoły podstawowej. Test orientacji w dziejach i dorobku kultury muzycznej Barbary Kamińskiej skonstruowany został z myślą o młodzieży licealnej jako końcowy sprawdzian wyników nauczania muzyki w szkole powszechnej z założeniem, iż bada on podstawowe umiejętności i wiadomości niezbędne dla słuchacza muzyki artystycznej bez względu na miejsce ich zdobycia (szkoła, kontakty pozaszkolne).

The aim of the article is to describe three chosen texts on diagnosis and evaluation of musical abilities and achievements of school-age children. The first text „Intermediate Measures of music audiation” by Edwin E. Gordon is devoted to research on musical abilities of children aged 6–9. Second text „Test of musical perceptive abilities” elaborated by Agnieszka Weiner was prepared for children who graduate from a III grade of a primary school. The last text – „Test of knowledge on history and musical culture achievements” by Barbara Kaminska was prepared as a final test of music education for high school aged children. Author’s assumption was to evaluate general abilities and knowledge of an artistic music recipient, irrespectively of a place where one learned them (school, out-of-school contacts).
Musical abilities and achievements tests for children and high school youth
Keywords: zdolności muzyczne; osiągnięcia muzyczne; testy; dzieci i młodzież szkolna; musical abilities; musical achievements; tests; children; high school pupils