Integrating thought and language in foreign language instruction: a spiral framework - Vovk, Olena I. (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2025)
This article proposes the communicative and cognitive model for foreign language (FL) instruction, arguing that modern FL classrooms must move beyond communicative competence (CC) to the integrated communicative and cognitive competence (CCC), which unifies language use with thought processes. The major objective of this study is to elaborate the CCM – a structured pedagogical framework – that correlates communicative and cognitive constituents, providing an incremental methodology for classroom application. The article was created through a scientific process combining conceptual analysis (reviewing and defining the goal), systems modeling (structuring the process into clear stages), and the application of cognitive-linguistic principles (designing stage-specific strategies based on the brain’s processing language and thought). The article delivers a feasible CCM that explicitly links communicative and cognitive processing of linguistic knowledge with independent FL production. It specifies an integrated goal – a CCC as a sought-for learning outcome; a six-stage process of its development; a practical guidance for progressing through these stages providing concrete pedagogical strategies for each stage and ensuring practical feasibility of the framework for language instructors. This study formalizes the CCM as a distinct framework. It is also seminal in synthesizing CCC as a unified learning objective presuming a gradual progression through a spirally-structured model that directly integrates cognitive processes into the communicative practice. The article argues that effective FL instruction requires a communicative and cognitive approach to foster CCC. The proposed spiral model offers a comprehensive practical framework. By integrating explicit cognitive processing, the CCM guides students to move beyond mechanic learning to achieving deep understanding of input and creative, contextually appropriate language output.

W artykule zaproponowano komunikacyjno-poznawczy model nauki języka obcego (FL). Autorzy artykułu argumentują, że współczesna nauka języków obcych powinna wykraczać poza kompetencje komunikacyjne (CC) i zmierzać w kierunku zintegrowanej kompetencji komunikacyjno-poznawczej (CCC), która łączy użycie języka z procesami myślenia. Głównym celem niniejszego badania jest opracowanie metodologii kształtowania CCC – ustrukturyzowanych ram pedagogicznych – integrujących komponenty komunikacyjne i poznawcze, zapewniając stopniowy rozwój mowy i umysłu uczniów w klasach języka obcego. Artykuł powstał w oparciu o proces naukowy łączący analizę konceptualną (przegląd literatury i określenie celu), modelowanie systemowe (strukturyzacja procesu w celu jasnego zdefiniowania etapów nauki) oraz zastosowanie zasad kognitywno-lingwistycznych (opracowanie strategii specyficznych dla każdego etapu, w oparciu o komunikacyjne i poznawcze przetwarzanie napływających informacji przez mózg). W artykule zaproponowano progresywny model kształtowania CQC, który wyraźnie łączy komunikacyjne i poznawcze przetwarzanie informacji językowych ze stopniową, niezależną produkcją własnych wypowiedzi. Model definiuje zintegrowany cel – CQC – jako pożądany efekt uczenia się; sześcioetapowy proces jego kształtowania; praktyczną metodologię przechodzenia przez te etapy, która oferuje konkretne strategie pedagogiczne dla każdego etapu i zapewnia praktyczną wykonalność opracowanej metodologii dla nauczycieli IM. Niniejsze badanie formalizuje proces kształtowania CQC jako odrębnej, nowoczesnej metodologii nauczania IM. Ma on również fundamentalne znaczenie dla zdefiniowania pojedynczego celu uczenia się, który obejmuje stopniowy rozwój poprzez spiralny, ustrukturyzowany model, który bezpośrednio integruje procesy poznawcze z praktyką komunikacyjną. W artykule dowodzi się, że efektywne nauczanie IM wymaga komunikacyjno-poznawczego podejścia do kształtowania CQC. Proponowany, odpowiadający mu model oferuje kompleksową praktyczną podstawę dla tego procesu. Poprzez integrację komponentu poznawczego, CQC pomoże uczniom wyjść poza mechaniczne uczenie się i osiągnąć głębokie zrozumienie informacji wejściowych oraz kreatywną, kontekstualnie ugruntowaną produkcję wypowiedzi.
Integracja myślenia i mówienia w nauczaniu języków obcych: model spiralny
Keywords: foreign language instruction; communicative and cognitive competence; spiral framework; perception; initial reproduction; apperception; knowledge incubation; creative reproduction; production; nauka języków obcych; kompetencja komunikacyjno-poznawcza; model spiralny; percepcja; reprodukcja pierwotna; apercepcja; inkubacja wiedzy; reprodukcja twórcza; produkcja