Umysł a reszta świata. Autonomia umysłu w ontologii Chmieleckiego - Niemiec, Andrzej (Uniwersytet Rzeszowski, 2026)
Dysertacja niniejsza traktuje o teorii Andrzeja Chmieleckiego, stanowiącej próbę rozwiązania problemu psychofizycznego. Chmielecki stworzył system ontologii integralnej, wsparty bogato doniesieniami z zakresu nauk szczegółowych. W pracy doktorskiej myśl Chmieleckiego została zrekonstruowana i zinterpretowana, niektóre zaś wątki, budzące największe wątpliwości poddane krytyce. Praca składa się z dziewięciu rozdziałów. Rozdział pierwszy opisuje krytyczne odniesienia samego Chmieleckiego do innych prób rozwiązania problemu psychofizycznego, które były podejmowane w historii filozofii. W rozdziałach od drugiego do ósmego włącznie, zostały zrekonstruowane poszczególne wątki omawianej teorii, ze wskazaniem, jeśli było to możliwe, na pewne braki lub alternatywne rozwiązania dotyczące wybranych fragmentów. Ostatni, dziewiąty rozdział, zawiera wątpliwości i uwagi krytyczne.

This dissertation discusses Andrzej Chmielecki's theory, which attempts to solve the psychophysical problem. Chmielecki created a system of integral ontology, richly supported by research from the exact sciences. In the dissertation, Chmielecki's thought is reconstructed and interpreted, and some of the most questionable themes are subjected to criticism. The work consists of nine chapters. The first chapter describes Chmielecki's own critical references to other attempts to solve the psychophysical problem that have been undertaken in the history of philosophy. In chapters two through eight, inclusive, individual themes of the discussed theory are reconstructed, pointing out, where possible, certain shortcomings or alternative solutions concerning selected fragments. The final, ninth chapter contains doubts and critical remarks.
The Mind and the Rest of the World. The Autonomy of Mind in Chmielecki's Ontology
Promotor: dr hab. Andrzej Niemczuk, prof. UR ; promotor pomocniczy: dr Włodzimierz Zięba - 244 s.
Keywords: umysł; autonomia; duch; ontologia; wolna wola; mind; autonomy; spirit; ontology; free will