Dyscyplina pracy w wybranych polskich organizacjach – problemy karania w opinii pracowników - Pokrzywa, Magdalena (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2024)
Celem artykułu jest ukazanie opinii pracowników wybranych polskich organizacji na temat dyscypliny, ze szczególnym uwzględnieniem problematyki karania. W artykule skoncentrowano się na opiniach badanych dotyczących częstotliwości karania, dominujących form karania, najczęstszych kar nieformalnych stosowanych w organizacjach zatrudniających badanych oraz emocji towarzyszących respondentom w sytuacji podlegania karze. Badania zrealizowano za pomocą techniki CAWI z 393 pracownikami reprezentującymi różne organizacje w Polsce. Respondenci deklarowali, że na ogół kary formalne stosowane są bardzo rzadko, jednak kary nieformalne występują w większości organizacji zatrudniających badanych. W wyniku stosowania kar następuje najczęściej spadek motywacji do pracy oraz brak satysfakcji z pracy. Karom towarzyszyło również poczucie niesprawiedliwości.

The aim of the article is to present the opinions of employees of selected Polish organizations on discipline, with particular emphasis on the issue of punishment. The article focused on the respondents' opinions regarding the frequency of punishment, the dominant forms of punishment, the most common informal penalties used in organizations employing the respondents and the emotions accompanying the respondents when they are subject to punishment. The research was carried out using the CAWI technique with 393 employees representing various organizations in Poland. Respondents declared that formal penalties are generally used very rarely, but informal penalties are used in most organizations employing respondents. The use of penalties most often results in a decrease in work motivation and lack of job satisfaction. The punishments were also accompanied by a sense of injustice.
Work discipline in selected Polish organizations – problems of punishment in the opinion of employees
Keywords: dyscyplina; karanie; kary formalne i nieformalne; discipline; punishment; formal and informal penalties