Wybrane „wpadki” Krajowej Administracji Skarbowej - Nowak, Ireneusz (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2024)
Zaprezentowane w opracowaniu wybrane problemy związane z funkcjonowaniem Krajowej Administracji Skarbowej są wypadkową wielu negatywnych następstw, w tym przede wszystkim kadrowych, powstałych po quasi-reformie administracji danin publicznoprawnych. Niestety, nieudana „reforma” pt. Krajowa Administracja Skarbowa wywołała i pomimo upływu 7 lat cały czas powoduje różnego rodzaju destrukcje, które nolens volens przekładają się na liczne błędy, zarówno organizacyjne, zarządcze, jak i orzecznicze organów administracji podatkowej.

The selected problems presented in this publication, connected with the functioning of the National Revenue Administration, are the result of a number of negative consequences, including first and foremost personnel problems, arising after the quasi-reform of the public finance administration. Unfortunately, the unsuccessful ‘reform’ of the National Revenue Administration has caused and continues to cause, despite the passage of 7 years, various destructions, which nolens volens translate into numerous mistakes, both organisational, managerial and judicial ones on the part of tax administration bodies.
Selected ‘slip-ups’ of the National Revenue Administration
Opracowanie powstało w ramach stażu naukowego odbytego w Zakładzie Prawa Finansowego Instytutu Nauk Prawnych Uniwersytetu Rzeszowskiego w roku akademickim 2024/2025.
Keywords: administracja podatkowa; pracownik; funkcjonariusz; Szef Krajowej Administra- cji Skarbowej; Minister Finansów; Tax administration; employee; officer; Head of the National Revenue Administration; Minister of Finance