Systemy emerytalne w Europie – Czechy - Poteraj, Jarosław (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2009)
Artykuł zawiera prezentację czeskiego systemu emerytalnego. Problemem badawczym autora była prezentacja historycznych i aktualnych rozwiązań w celu odnalezienia pomysłów, które w międzynarodowych porównaniach warto wykorzystywać. Artykuł składa się z czterech zasadniczych części: 1. Ogólna informacja o kraju, 2. Rozwój historyczny systemu emerytalnego, 3. Stan obecny systemu emerytalnego oraz 4. Wyzwania i przewidywane zmiany w systemie emerytalnym. W Podsumowaniu autor wskazuje jako ciekawe rozwiązanie w czeskim systemie emerytalnym powiązanie wieku przejścia na emeryturę kobiet z liczbą urodzonych przez nie dzieci.

The article presents an insight into the old age pension system in the Czech Republic. There, the author’s goal was to present both past and present solutions employed by the Czech’s pension system, in search for ideas worth consideration in international comparisons. There are four topic paragraphs: 1. the general information about the country, 2. the evolution of its pension system, 3. the present situation, and 4. challenges and foreseen changes. In the summary, the author highlights to relating the retirement age of women to the number of children to whom they have given birth.
Pension Systems in Europe – the Czech Republic