Wybrane elementy koniecznej transformacji systemu żywnościowego w kierunku zrównoważonego rozwoju - Mroczek, Karolina; Zaguła, Grzegorz (Uniwersytet Rzeszowski: Południowo-Wschodni Oddział Polskiego Towarzystwa Inżynierii Ekologicznej z siedzibą w Rzeszowie, 2024)
W kontekście produkcji i konsumpcji żywności zrównoważony rozwój odgrywa kluczową rolę w zapewnieniu bezpieczeństwa żywnościowego oraz ograniczania negatywnego wpływu produkcji żywności na środowisko. Zmiany klimatyczne, wzrost populacji ludzi oraz degradacja zasobów przyrody, wymagają wdrażania nowoczesnych technologii rolniczych, zrównoważonych praktyk produkcyjnych oraz działań edukacyjnych skierowanych do konsumentów. Zintegrowane strategie, obejmujące innowacje technologiczne, odpowiedzialne zarządzanie zasobami oraz globalną współpracę, mogą przyczynić się do transformacji systemu żywnościowego. Podejmowane działania powinny skupiać się na poprawie wydajności rolnictwa, zmniejszeniu marnotrawstwa żywności oraz promocji diety roślinnej, jako alternatywy dla wysokoemisyjnych produktów pochodzenia zwierzęcego.

In the context of food production and consumption, sustainability plays a key role in ensuring food security and reducing the negative impact of food production on the environment. Climate change, human population growth and degradation of natural resources, require the implementation of modern agricultural technologies, sustainable production practices and consumer education activities. Integrated strategies involving technological innovation, responsible resource management and global cooperation can contribute to the transformation of the food system. Actions taken should focus on improving agricultural productivity, reducing food waste and promoting a plant-based diet as an alternative to high-emission animal products.
Selected elements of the necessary transformation of the food system towards sustainability
Keywords: zrównoważony rozwój; bezpieczeństwo żywnościowe; produkcja żywności; sustainable development; food security; food production