Samofinansowanie pracy podstawą bezdeficytowej gospodarki - Dobija, Mieczysław (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2011)
Możliwości pozytywnych dla obywateli reform gospodarki wynikają ze zrozumienia, że pieniądze należą do sfery energo-informacyjnej, a nie energo-materialnej. Jako należności za pracę stanowią tylko potwierdzenie zmierzonej wartości wykonanej pracy. Ta konstatacja jest zasadnicza dla nowego spojrzenia na gospodarkę. W obecnym stanie rzeczy teorie pieniądza faktycznie działają ograniczająco na aktywność ludzką. W nowym ujęciu, gdy produktywna praca jest źródłem pieniędzy, ten stan rzeczy ulega zasadniczej zmianie. Gospodarka nie będzie ograniczana przez wadliwe rozumienie kapitału, pracy i pieniędzy. Deficyt budżetowy przestanie być zmorą poprawnie zarządzanej gospodarki, a wolne zasoby ludzkie mogą podjąć aktywność z godziwym wynagrodzeniem.

Money belongs to energo-information area in opposition to energo-material area of products and goods. Therefore labour, as transfer of capital, is always self financing. Recognition of this qualities enable positive changes in economy, since money is merely a certification of a labour done. In the present situation human activities is limited by inadequate theories of money and central banking. These state of affairs should change in order to released human resources could productively work. The first and the most notable effect of the self financing is elimination of the budget deficit and parallel declining of taxes. It is possible because labour of the public sector is self financing so that a government can record the work receivable directly on the employee’s accounts.