Premia za ryzyko w kształtowaniu wartości godziwych - Kurek, Bartosz (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2008)
Ustalanie godziwych, społecznie akceptowalnych cen produktów, wymaga zastosowania kategorii premii za ryzyko, odpowiedniej do panujących warunków ryzyka w danej branży. Istotne przy tym znaczenie ma określenie rozmiaru premii za ryzyko dla średnich warunków ryzyka. W artykule przedstawiono propozycje ustalania cen przy zastosowaniu premii za ryzyko. Ponadto dokonano empirycznego badania wartości premii za ryzyko w warunkach średniego poziomu ryzyka. W efekcie badania uznano, iż ośmioprocentowa wartość premii za ryzyko ex ante, w stosunku do zainwestowanego kapitału, może zostać użyta do kształtowania godziwych cen produktów.

The usage of risk premium category is essential in the process of establishing fair and socially acceptable prices. The size of risk premium ought to be adequate to the borne risks in a sector of an industry. It is important to properly assess the size of risk premium for average market conditions. The paper presents the proposition of establishing prices with the usage of risk premium. Furthermore, the outcome of empirical research of risk premium size in the average risk conditions has been presented. As a result, it has been recognized that the value of risk premium ex ante equal eight percent of invested capital might be used to create fair process of products.
Risk Premium as a Determinant of Fair Values Creation