Konsekwencje procesu bolońskiego dla rozwoju gospodarczego i międzynarodowej konkurencyjności gospodarki - Michalski, Bartosz (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2008)
Artykuł stanowi krytyczną refleksję nad zagadnieniami rozwoju gospodarczego oraz międzynarodowej konkurencyjności w kontekście zasad procesu bolońskiego. Autor przyjmuje tezę, iż z uwagi na wyzwania związane z rozwojem gospodarki opartej na wiedzy sektor szkolnictwa wyższego ma dla powyższych kwestii kluczowe znaczenie. Analiza koncentruje się na wybranych zasadach stanowiących o istocie procesu bolońskiego wraz z próbą oceny ich wpływu na funkcjonowanie polskich uczelni wyższych (publicznych i prywatnych), kształcenie studentów i kształtowanie ich ścieżek kariery oraz potrzeby przedsiębiorstw, a także politykę jakości wdrażaną w sektorze szkolnictwa wyższego. Autor wskazuje także na wątpliwości związane z koncepcją Europejskiej Przestrzeni Badawczej i realizacją Strategii Lizbońskiej, jak również rosnącymi kompetencjami i towarzyszącą im ograniczoną polityczną odpowiedzialnością Komisji Europejskiej.

The paper contains critical reflections concerning the issues of economic development and international competitiveness in regard to the Bologna Process principles. According to the challenges of knowledge-based economy author takes the presumption that tertiary education sector (universities and high schools) has a key significance for the mentioned issues. The analysis focuses on the selected principles constituting the core of Bologna Process together with an attempt to assess their impact on Polish universities and private high schools, students’ education, their career paths and enterprises needs as well as on adjustments in regard to quality policy being adopted in the tertiary education sector. The author also points out some doubts related to the European Research Area concept, Lisbon Strategy realization and the growing competences but limited political responsibility of the European Commission in this matter.
Consequences of Bologna Process for the Economic Development and International Competitiveness