Wpływ odnawialnych źródeł energii na ptaki - Michalicha, Mateusz (Uniwersytet Rzeszowski: Południowo-Wschodni Oddział Polskiego Towarzystwa Inżynierii Ekologicznej z siedzibą w Rzeszowie, 2018)
Energetyka odnawialna jest ważnym tematem poruszanym w związku z rosnącym zapotrzebowaniem energetycznym wielu państw. Liczne badania potwierdzają, że antropopresja odbija się negatywnie na wielu gatunkach zwierząt i siedliskach. Zasada zrównoważonego rozwoju umożliwia rozwój nowych technologii przy jednoczesnych działaniach na rzecz ochrony przyrody. Wykorzystywanie odnawialnych źródeł energii (OZE) nie pozostaje jednak bez wpływu np. na ptaki. Zwierzęta te są szczególnie narażone na oddziaływanie farm wiatrowych, instalacji energetyki słonecznej i monokultur pod produkcję biopaliwa. W publikacji opisane zostały faktyczne oraz potencjalne oddziaływania OZE na awifaunę, zarówno negatywne jak i korzystne. Chcąc połączyć OZE ze skuteczną ochroną ptaków należy zwrócić uwagę na lokalizację inwestycji oraz gatunki ptaków zamieszkujące dane tereny w pobliżu urządzeń.

Renewable energy is an important topic raised in connection with the growing energy demand of many countries. Numerous studies confirm that anthropopression reflects negatively on many species of animals and habitats. The principle of sustainable development allows the development of new technologies with simultaneous activities for the protection of nature. The use of renewable energy sources (RES), however, does not affect, for example, birds. These animals are particularly vulnerable to the impact of wind farms, solar energy installations, monocultures for the production of biofuels and others. The publication describes the actual and potential impacts of RES on avifauna, both negative and beneficial. It seems that if we want to combine renewable energy with effective protection of birds, we should pay attention to the location of the investment and bird species inhabiting the areas near the devices.
Keywords: odnawialne źródła energii; ptaki; zrównoważony rozwój; bioróżnorodność; renewable energy sources; birds; sustainable development; biodiversity; climate changes