2025-05-04 Alla scoperta della musica Ucraina (Pieśni kompozytorów ukraińskich) / sopran solo - Popowicz, Olga (My University, 2025)
4 maja 2025r. artystki z Wydziału Muzyki Uniwersytetu Rzeszowskiego: prof. dr hab. Olga Popowicz (sopran) oraz dr hab. prof. UR Agnieszka Hoszowska-Jabłońska (fortepian) wystąpiły w Kościele San Roberto Bellarino w Davoli Marina we Włoszech. Był to pierwszy z 3 koncertów wykonanych w regionie Calabria. W repertuarze zabrzmiały pieśni kompozytorów ukraińskich – M. Łysenki, K. Stecenki, J. Stepowego. Publiczność była niezwykle zainteresowana nieznanym repertuarem. Po koncercie odbyła się dyskusja ze słuchaczami na temat ukraińskiej muzyki wokalnej.
4 maja 2025r. artystki z Wydziału Muzyki Uniwersytetu Rzeszowskiego: prof. dr hab. Olga Popowicz (sopran) oraz dr hab. prof. UR Agnieszka Hoszowska-Jabłońska (fortepian) wystąpiły w Kościele San Roberto Bellarino w Davoli Marina we Włoszech. Był to pierwszy z 3 koncertów z różnym repertuarem, wykonanych w regionie Calabria. Organizatorami koncertu afiliowanego przez Uniwersytet Rzeszowski były następujące podmioty: Esarcato Apostolico per i fedeli cattolici Ucraini dei rito bizantino residenti in Italia oraz Parrochia San Roberto Bellarino. W repertuarze koncertu znalazło się 13 pieśni na głos i fortepian kompozytorów ukraińskich – Mykoły Łysenki, Kyryła Stecenki i Jakiwa Stepowego. Kompozytorzy ci nazywani są „trzema klasykami ukraińskimi tworzącymi w stylu romantycznym”. Dali oni początek rozwojowi artystycznej liryki wokalnej na Ukrainie. Repertuar występu był całkowicie nieznany zgromadzonej publiczności włoskiej. Koncert prowadzony był przez konferansjera w języku włoskim, a każdy z prezentowanych utworów został poprzedzony wyczerpującym komentarzem muzykologicznym. Wydarzenie zgromadziło liczną publiczność zainteresowaną nieznaną twórczością, która żywo i z wielkim aplauzem reagowała na poszczególne utwory. Po występie odbyło się spotkanie ze słuchaczami, podczas którego wykonawczynie udzielały odpowiedzi na zadane pytania na temat muzyki ukraińskiej, jej stylistyki i charakteru. Wśród publiczności znaleźli się nauczyciele muzyki zainteresowani zastosowaniem ukraińskiej liryki wokalnej w dydaktyce. Artystki udostępniły materiały nutowe. Program koncertu: Mykoła Łysenko Sadek wiśniowy koło chaty Płoną ognie Gdybym miała trzewiki Udeptałam ścieżynkę Oj sama ja, sama Astry Oj w polu jeziorko Kyryło Stecenko Pływaj, pływaj łabędziu Stałam i słuchałam wiosnę Wieczorna pieśń Chciałabym pieśnią zostać Jakiw Stepowyj Oj trzy drogi szerokie Zza gaju słońce wschodzi
Keywords: ukraińska muzyka wokalna; Mykoła Łysenko; Kyryło Stecenko; Jakiw Stepowyj; pieśni kompozytorów ukraińskich; Olga Popowicz; Agnieszka-Hoszowska-Jabłońska