Ekonomia wobec osoby ludzkiej - Magdoń, Antoni (Wydawnictwo Bernardinum, 2021)
Książka Ekonomia wobec osoby ludzkiej, oparta o studia nad dorobkiem czterech autorów, zwłaszcza myśli Jana Pawła II, porusza problem znaczenia chrześcijańskiego przesłania dla właściwego ugruntowania demokratycznego kapitalizmu. Próbuje odpowiedzieć na pytania o relacje między Ewangelią Jezusa Chrystusa, szczególnie zaś katolickiej nauki społecznej, a światem ekonomii. Podkreśla priorytet osoby ludzkiej i jej godności w życiu społeczno-gospodarczym i świecie biznesu.
Keywords: ekonomia; personalizm; ekonomia personalistyczna