2023-06-24 Międzynarodowy Festiwal Folk, Blues & Beat Festiwal Valašsky Špaliček, koncert Grzegorz Kapołka Trio/ partia gitary basowej, kompozytor - Ziółek, Dariusz (My University, 2023)
Koncert Grzegorz Kapołka Trio – koncert na międzynarodowym festiwalu „Folk, Blues & Beat Festiwal Valašsky Špaliček”, 24.06.2023r. Miejsce zamek Zerotinu, Valašske Meziriči, scena główna, Czechy. Wystąpili: Grzegorz Kapołka – gitara, Dariusz Ziółek – gitara basowa, Alan Kapołka – perkusja). „Folk, Blues & Beat Festiwal Valašsky Špaliček” to najstarszy i jeden z najważniejszych czeskich festiwali, prezentujący artystów z Europy i USA. Miejscem wydarzenia jest obszar, który obejmuje kilka scen rozmieszczonych na dziedzińcu oraz w pomieszczeniach 16-wiecznego zamku.Źerotin. Trio Grzegorza Kapołki wystąpiło na scenie głównej sali (Velký Sál). W repertuarze zespołu oprócz kompozycji Grzegorz Kapołki znalazły się dwa premierowe utwory Dariusza Ziółka „Błękit Minoru” i „Blue Hole” kompozytor – Dariusz Ziółek.
Koncert Grzegorz Kapołka Trio na międzynarodowym festiwalu Folk, Blues & Beat Festiwal Valašsky Špaliček, data: 24.06.2023r., miejsce: zamek Zerotinu, Valašske Meziriči, scena główna, Czechy. Wystąpili: Grzegorz Kapołka – gitara, Dariusz Ziółek – gitara basowa, Alan Kapołka – perkusja). „Folk, Blues & Beat Festiwal Valašsky Špaliček” to najstarszy i jeden z najważniejszych czeskich festiwali, prezentujący artystów z Europy i USA. Festiwal ma już ponad czterdziestoletnią tradycję i corocznie gromadzi rzesze melomanów z całej Europy. Miejscem wydarzenia jest obszar, który obejmuje kilka scen rozmieszczonych na dziedzińcu oraz w pomieszczeniach XVI-wiecznego zamku Źerotin. Trio Grzegorza Kapołki wystąpiło na scenie głównej sali (Velký Sál). W repertuarze zespołu oprócz kompozycji Grzegorz Kapołki znalazły się dwa premierowe utwory Dariusza Ziółka „Błękit Minoru” i „Blue Hole” kompozytor – Dariusz Ziółek. Repertuar koncertu: „Bears Blues” – komp. Grzegorz Kapołka „For Alan” – komp. Grzegorz Kapołka „Błękit Minoru” – komp. Dariusz Ziółek „Mr. Atkins” – komp. Grzegorz Kapołka „Blue Hole” – komp. Dariusz Ziółek „She and He” – komp. Grzegorz Kapołka „For John Scofield” – komp. Grzegorz Kapołka Grzegorz Kapołka Trio to zespół mający w swoim dorobku pięć́ albumów płytowych, bardzo wysoko ocenianych i nagradzanych, między innymi nominacją do nagrody Fryderyka (Blue blues 3) czy nagrodą czasopisma Gitara i Bas za najlepszą płytę̨ gitarową (Blue blues 2). Pierwsza płyta Tria z 1999 roku Blue Blues została uznana przez recenzenta czasopisma Muzyk za „najlepszą polską płytę̨ bluesową jaka kiedykolwiek się̨ ukazała”. Na płytach Tria występowali gościnnie między innymi: Tomasz Stańko, Kuba Badach, Ireneusz Dudek. Zespół koncertował w Polsce na najważniejszych festiwalach bluesowych i jazzowych. Występował także za granicą, między innymi: w Niemczech, Wielkiej Brytanii, Czechach, Słowacji i Austrii. Grzegorz Kapołka to niezwykle ceniony gitarzysta bluesowy i jazzowy. Jest absolwentem Wydziału Jazzu i Muzyki Rozrywkowej Akademii Muzycznej w Katowicach, członkiem Akademii Fonograficznej. Wielokrotnie zwyciężał w kategorii – „najlepszy polski gitarzysta bluesowy” (2001, 2014, 2016, 2019). Ma w swoim dorobku sześć́ płyt autorskich, dwie koncertowe oraz ponad pięćdziesiąt albumów, na których udzielał się jako muzyk sesyjny. Alan Kapołka – perkusista i improwizator zamieszkały w Gdańsku. Jego głównymi zainteresowaniami są jazz, hip-hop, oraz swobodna improwizacja. Członek zespołów Artificialice, Kury, Gym Wisdom, Tentno. Ponadto współpracował: z Irkiem Wojtczakiem, Kubą Więckiem, Dominikiem Strycharskim, Antonim Ziutem Gralakiem, Tymonem Tymańskim, Frederico Heliodoro czy Sławomirem Jaskułke. Prowadzi zajęcie w klasie perkusji w Akademi Muzycznej im. Stanisława Moniuszki w Gdańsku na kierunku Jazz i muzyka estradowa. Dariusz Ziółek - gitarzysta basowy, pianista, działający na polskiej scenie muzycznej od 1985 roku, kiedy to zadebiutował w zespole Zbigniewa Namysłowskiego na festiwalu Jazz Jantar. Uczestniczył w nagraniu ponad trzydziestu płyt, z których wiele wyróżniono prestiżowymi nagrodami, między innymi „Fryderykiem” za album „4 Basy”. W 2001 roku uhonorowany został nagrodą „za wybitne osiągnięcia basowe” przez czasopismo „Gitara i Bas”. Koncertuje w kraju i zagranicą z najwybitniejszymi muzykami jazzowymi i bluesowymi.
Keywords: Grzegorz Kapołka; Dariusz Ziółek; Grzegorz Kapołka Trio; Alan Kapołka; Folk; Blues & Beat Festiwal Valašsky Špaliček; blues; jazz; zamek Żerotin