Sokrates w myśli Wojciecha Dzieduszyckiego - Droś, Anna (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2019)
Wojciech Dzieduszycki był nie tylko politykiem, lecz także historykiem filozofii, o czym świadczą jego liczne prace z tego zakresu. W latach 80. i 90. XIX w. Dzieduszycki wygłosił cykl wykładów z historii filozofii, w których pojawia się specyficzny obraz Sokratesa.

Wojciech Dzieduszycki was a politician and a historian of philosophy. In the eighties and nineties of the nineteenth century Dzieduszycki gave a series of lectures on the history of philosophy, which present a specific picture of Socrates.
Keywords: Wojciech Dzieduszycki; historia filozofii; Sokrates; history of philosophy; Socrates