Aktywność edukacyjna osób starszych w Polsce - Adamczyk, Monika Dorota (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2017)
Osoby starsze nie stanowią homogenicznej grupy społecznej. Seniorzy są zróżnicowani pod względem cech społeczno-demograficznych oraz fazy starości, w jakiej się znajdują. Zróżnicowana jest też ich aktywność, w tym edukacyjna. Artykuł prezentuje poziom aktywności edukacyjnej osób starszych w Polsce.

The elderly are not ahomogeneous group. They are differentiated in terms of socio demographic characteristics and stages of old age where they are. Their activity, including educational, is similarly differentiated. The article presents the level of educational activity of elderly people in Poland.
Educational Activity of the Elderly in Poland
Keywords: starość; osoby w starszym wieku; kształcenie ustawiczne; old age; elderly; life long learning