2024-01-13 E. Nidecka O zmierzchu oraz Lubię szeptać ci słowa, pieśni na głos solowy z fortepianem/ partia fortepianu - Nidecka, Ewa (My University, 2024)
13 stycznia 2024 r. artyści z Instytutu Muzyki UR (prof. dr hab. Maciej Gallas /tenor/, dr hab. prof. UR Magdalena Prejsnar /fortepian/, dr hab. prof. UR Ewa Nidecka /kompozycja, fortepian/, dr hab. prof. UR Krzysztof Kostrzewa /kompozycja, fortepian/) wzięli udział w koncercie zorganizowanym przez Ognisko Polskie w Londynie (Wielka Brytania). Na koncercie po raz pierwszy wykonano kompozycje Ewy Nideckiej pieśni do słów Bolesława Leśmiana O zmierzchu i Lubię szeptać ci słowa, w wykonaniu: M. Gallas – tenor, E. Nidecka - fortepian oraz Krzysztofa Kostrzewy. Organizator koncertu: Ognisko Polskie w Londynie.
13 stycznia 2024 r. artyści z Instytutu Muzyki UR (prof. dr hab. Maciej Gallas /tenor/, dr hab. prof. UR Magdalena Prejsnar-Wąsacz /fortepian/, dr hab. prof. UR Ewa Nidecka /kompozycja, fortepian/, dr hab. prof. UR Krzysztof Kostrzewa /kompozycja, fortepian/) wzięli udział w koncercie zorganizowanym przez Ognisko Polskie w Londynie. Uroczysty koncert wpisał się w cykl imprez noworocznych, organizowanych przez tę największą organizację polonijną w Wielkiej Brytanii. Artyści zaprezentowali szeroki repertuar muzyki polskiej, począwszy od najbardziej znanych kompozytorów jak Fryderyk Chopin, Karol Szymanowski, Ignacy Jan Paderewski oraz mniej znanych jak Jerzy Gablenz i Stanisław Lipski. Koncert obejmował również utwory współczesnych kompozytorów – Ewy Nideckiej i Krzysztofa Kostrzewy, w tym kilka prawykonań. Do ostatnich należały pieśni: Ewy Nideckiej do słów Bolesława Leśmiana O zmierzchu i Lubię szeptać ci słowa (Maciej Gallas, tenor, Ewa Nidecka, fortepian), oraz Krzysztofa Kostrzewy do słów Czesława Miłosza: Dar i O aniołach (Maciej Gallas, tenor, Krzysztof Kostrzewa, fortepian). Miejscem koncertu była zabytkowa sala koncertowa, znajdująca się w londyńskiej siedzibie Ogniska Polskiego, pełna historycznych obrazów, mebli i elementów architektury. Warto nadmienić, że wspomniana organizacja polonijna ma obszerną bibliotekę, zawierającą min. publikacje autorstwa naukowców z Uniwersytetu Rzeszowskiego. Koncert wywołał ogromne poruszenie wśród publiczności polonijnej, która licznie przybyła na to wydarzenie. Po koncercie artyści odebrali liczne podziękowania i gratulacje, jak również wyrazy wdzięczności za przybliżenie społeczności polonijnej fragmentu kultury polskiej. Program Krzysztof Kostrzewa, pieśni do słów Czesława Miłosza: Dar (prawykonanie) Maciej Gallas, tenor, Krzysztof Kostrzewa – fortepian O aniołach (prawykonanie) Matka – pieśń do słów Juliana Tuwima Maciej Gallas – tenor, Magdalena Prejsnar-Wąsacz – fortepian Fryderyk Chopin, Lento con gran espressione cis-moll Impromptu cis-moll Magdalena Prejsnar-Wąsacz – fortepian Ewa Nidecka, pieśni do słów Bolesława Leśmiana: O zmierzchu (prawykonanie) Lubię szeptać ci słowa (prawykonanie) Nie obiecuję ci prawie nic Maciej Gallas – tenor, Ewa Nidecka – fortepian Jerzy Gablenz, pieśń do słów Antoniego Waśkowskiego Tyle miłości przebolało we mnie Stanisław Lipski, pieśń do słów Lucjana Rydla Jesienią Ignacy Jan Paderewski, pieśń do słów Adama Mickiewicza, Piosnka dudarza Karol Szymanowski, pieśń do słów Kazimierza Tetmajera Daleko został cały świat Maciej Gallas – tenor, Magdalena Prejsnar-Wąsacz – fortepian
Keywords: Ognisko Polskie w Londynie; Ewa Nidecka; Maciej Gallas; Krzysztof Kostrzewa; Magdalena Prejsnar-Wąsacz; pieśni O zmierzchu; pieśń Lubię szeptać ci słowa; muzyka polska