Informatyzacja jako wyznacznik zintegrowanego rozwoju państwa - Masłowski, Maciej (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2015)
Niniejsze opracowanie omawia kwestię informatyzacji jako wyznacznika zrównoważonego rozwoju państwa. Jak wynika z tekstu, program informatyzacji ma za zadanie zapewnienie całemu społeczeństwu, w tym m.in. przedsiębiorcom, administracji, możliwości korzystania z praktycznych, bezpiecznych i łatwych w obsłudze, ogólnie dostępnych oraz technologicznie neutralnych narzędzi, co niezbędne jest do zapewnienia zintegrowanego rozwoju państwa. Z kolei rozwój ten swoją genezę ma w polityce spójności – ważne jest, aby słabiej rozwinięte regiony miały wyrównane szanse rozwojowe. W artykule omówione zostały także wyzwania, jakie wiążą się z intensywnym rozwojem państwa i gospodarki, co pociąga za sobą także rozwój administracji. Jak wynika z artykułu, technologie cyfrowe umożliwiają realizacje zadań państwa w sposób bardziej wydajny, spersonalizowany i partycypacyjny. Rozwój cywilizacyjny oraz stały wzrost Internetu i technologii cyfrowych w społecznych stosunkach, wpływa na dynamiczną przemianę polskiego społeczeństwa. W tej sytuacji państwo oraz administracja powinny dotrzymać kroku obywatelom i skorzystać z możliwości związanych z cyfryzacją do efektywniejszego wykonywania zadań. Ważnym aspektem omówionym w artykule jest także konieczność odpowiedniego dostosowania poziomu wiedzy ludzi, którzy obsługiwać będą zinformatyzowane usługi. Na koniec należy zastanowić się nad zagrożeniami, które mogą płynąć z wciąż powiększającej się ingerencji systemów informatycznych w nasze życie. Może to wiązać się ze wzmożoną inwigilacją, która dokonywana jest względem, często nieświadomych obywateli.

This study discusses the issues of the informatization as an indicator of sustainable development of the state. As it is clearly presented from the text: the computerization program is designed to ensure that the society, including businesses, government, the use of practical, safe and easy to use, generally available and technologically neutral tool, which is necessary to ensure the integrated development of the state. In turn, this development has its origins in the cohesion policy - it is important that less developed regions have equal chances of development. The article also discusses the challenges associated with the rapid development of the state and the economy, which entails the development of the administration. As it is clear from the article digital technology enables realization of the state's tasks in a more efficient, personalized and participatory way. The development of civilization and the steady increase of the Internet and digital technologies in social relationships affect the dynamic transformation of Polish society. In this situation, the state and the government should keep pace with citizens and take advantage of the opportunities offered by digitization to perform tasks efficiently. There is also the need to adjust the level of knowledge of people who will operate the computerized service. Finally, the article analyses the risks that could arise from the ever-growing interference systems in our lives. This may be associated with increased surveillance, which is made with respect to often uninformed citizens.
Keywords: informatyzacja; zintegrowany rozwój; ePUAP; cyfryzacja; informatization; integrated development; digitization