Živé osobné mená vydatých žien z horných myjavských kopaníc - Kazík, Miroslav (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2024)
V príspevku charakterizujeme neoficiálne antroponymá v triede vydatých žien v jednej obci v regióne Horná Myjava, podávame jej antroponymický mikrosystém. Uvádzame inventár živých mien, ktorý je prameňom pre ďalšie skúmanie antroponymie, a inventár pomenovacích modelov, ktoré tvoria sústavu živých mien, ktoré sú systémotvornými jednotkami onymického systému. Pomenovacie modely sú tvorené funkčnými členmi rodné (krstné) meno, priezvisko, rodinné meno, individuálna charakteristika, meno (do) domu a apelatívny člen. Funkčný člen je člen definovaný pomocou základných sémantických príznakov ako prvok s osobitnou designáciou.

In this paper, we characterize the unofficial anthroponyms in the class of married women in one village in the Upper Myjava region, giving its anthroponymic microsystem. We provide an inventory of living names, which is a source for further investigation of anthroponymy, and an inventory of naming patterns, which form a system of living names, which are the system-forming units of the onymic system. The naming models are formed by functional members first name, surname, family name, individual characteristic, name of the house and appellative element. A functional member is a member defined by means of basic semantic attributes as an element with a specific design.
Living personal names of married women from the Upper Myjava region
Keywords: antroponymá; živé osobné mená; pomenovacie modely; západné Slovensko; horné myjavské kopanice; kopaničiarska oblasť; anthroponyms; living personal names; naming models; western Slovakia; Upper Myjava region; solitary-cottages area