Zarządzanie wiedzą w organizacjach zorientowanych projakościowo w społeczeństwie informacyjnym –aspekty teoretyczne i praktyczne - Skrzypek, Adam (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2013)
W artykule pokazano istotę, znaczenie i przydatność zarządzania wiedzą w organizacji, której działalność zorientowana jest na jakość. Wskazano na najważniejsze aspekty teoretyczne związane z zarządzaniem wiedzą w organizacji, warunkach społeczeństwa informacyjnego. Przedstawiono wyniki badań autora przeprowadzone wśród laureatów Polskiej Nagrody Jakości. Badaniem objęto wszystkich laureatów z lat 1995–2010. W artykule przedstawiono wyniki badań mające na celu potwierdzenie występowania elementów zarządzania wiedzą w pierwszym kryterium Polskiej Nagrody Jakości, jakim jest przywództwo.

The author of the article presents the essence, the weight and utility of knowledge management in an organization orientated to quality. The most important theoretical aspects of organizational knowledge management were pointed in the paper. The author presented results of the research conducted among all the prizewinners of Polish Quality Award from 1995 to 2010. Results of the research presented in the paper aimed to confirm the presence of elements of knowledge management in the first criteria of Polish Quality Award – leadership.