Regionalne inteligentne specjalizacje a transformacja cyfrowa przedsiębiorstw w Polsce - Owczarczuk, Magdalena; Trzaska, Karolina (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2024)
Podstawą rozwoju gospodarki cyfrowej jest szerokie wykorzystywanie przez podmioty technologii informacyjno-komunikacyjnych (ICT). Dokonująca się transformacja cyfrowa przedsiębiorstw obejmuje m.in. integrację technologii i rozwiązań cyfrowych w każdym obszarze działalności. Problemem polskiej gospodarki jest występowanie dużego zróżnicowania wykorzystania technologii informacyjnych w przedsiębiorstwach. Według wskaźnika intensywności cyfrowej w 2022 r. ponad połowa przedsiębiorstw została zaliczona do grupy o bardzo niskiej lub niskiej intensywności cyfrowej. Wysoki lub bardzo wysoki poziom intensywności wystąpił w 28,9% przedsiębiorstw. Różnice te widoczne są również na poziomie regionalnym oraz sektorowym. Celem artykułu jest ocena intensywności cyfrowej przedsiębiorstw w Polsce oraz wskazanie znaczenia regionalnych inteligentnych specjalizacji w ich kształtowaniu. Analizując czynniki wpływające na poziom cyfryzacji regionu, sformułowano hipotezę, według której stopień absorpcji transformacji cyfrowej w województwie zależy od przyjętych regionalnych inteligentnych specjalizacji. Z badań wynika, że regionem najbardziej zaawansowanym w transformacji cyfrowej jest województwo mazowieckie, które specjalizuje się w inteligentnych systemach zarządzania, nowoczesnych usługach dla biznesu i bezpiecznej żywności. Natomiast najsłabszym pod tym względem województwem jest województwo podlaskie, gdzie regionalne inteligentne specjalizacje obejmują: sektor medyczny oraz nauk o życiu, sektor rolno-spożywczy, ekoinnowacje, nauki o środowisku, przemysł metalowo-maszynowy, szkutniczy, a także sektory powiązane z nimi łańcuchem wartości. Artykuł został przygotowany na podstawie literatury przedmiotu, programów rozwojowych Polski i UE oraz ogólnodostępnych danych statystycznych. Podstawowe metody badawcze wykorzystane w artykule to: metody wnioskowania logicznego (dedukcja i indukcja) oraz metody przetwarzania danych, tj. analiza i synteza.

The development of the digital economy is based on the extensive use of information and communication technologies (ICT) by entities. The ongoing digital transformation of enterprises includes the integration of digital technologies and solutions in every area of activity. The problem of Poland's economy is the existence of a large diversity in the use of information technologies in enterprises. According to the digital intensity indicator, in 2022 more than half of enterprises were classified with very low or low digital intensity. High or very high intensity occurred in 28.9% of enterprises. These differences are also visible at the regional and sectoral levels.The aim of this article is to assess the digital intensity of enterprises in Poland and to present the role of Regional Smart Specialisations. The article hypothesises that the degree of absorption of digital transformation in a region depends on established smart specialisations. The research shows that the most developed region in terms of digital transformation is the Mazowieckie Voivodeship, which is specialised in intelligent management systems, modern services for business and safe food. On the other hand, the weakest in terms of digital transformation is the Podlaskie Voivodeship, where regional smart specialisations include: the medical and life sciences sector, the agri-food sector, eco-innovation, environmental sciences, the metal and machinery industry, boatbuilding, as well as sectors related to them in the value chain. The article is based on the subject literature, Polish and EU development programmes and publicly available statistical data. The basic research methods used in the article are: methods of logical inference (deduction and induction) and data processing methods, i.e. analysis and synthesis.
Regional smart specializations and digital transformation of enterprises in Poland
Keywords: cyfryzacja; regionalne inteligentne specjalizacje; ICT; przemysł 4.0; intensywność cyfrowa; digitalisation; Regional Smart Specialisations; industry 4.0; digital intensity