Upadłość konsumencka a zadłużanie się miejskich gospodarstw domowych w Polsce w okresie kryzysu - Zalega, Tomasz (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2014)
Artykuł jest poświęcony uchwyceniu źródeł niewypłacalności i stosunku do zjawiska upadłości konsumenckiej w miejskich gospodarstwach domowych w Polsce w okresie kryzysu gospodarczego. W oparciu o najnowszą literaturę przedmiotu, wyjaśniono pojęcie, przyczyny i skutki niewypłacalności gospodarstw domowych. Bazując na danych uzyskanych z Ministerstwa Sprawiedliwości poddano syntetycznej analizie procedurę upadłościową w Polsce w latach 2009–2012. W drugiej części artykułu, po zaprezentowaniu metodologii badań i krótkiego opisu próby badawczej, przeanalizowano zjawisko niewypłacalności i upadłości konsumenckiej, przyczyny nadmiernego zadłużania się gospodarstw domowych oraz ocenę sytuacji finansowej i zadłużenia badanych gospodarstw domowych. Kolejnym zagadnieniem poruszonym w tekście jest analiza wiedzy i postaw ankietowanych gospodarstw domowych wobec zjawiska upadłości gospodarstw domowych. Wyniki badań własnych zostały skonfrontowane z danymi pochodzącymi z Diagnozy Społecznej 2011 oraz Raportem NBP na temat stanu zadłużenia polskich gospodarstw domowych. Podsumowanie rozważań i ważniejsze wnioski kończą niniejszy tekst.

The article aims to identify the sources of insolvency and the attitudes to consumer bankruptcy among Polish urban households in the period of economic crisis. Based on the most recent literature on the subject the notion, causes and impacts of household insolvency are explained. The Ministry of Justice data are used to perform a synthetic analysis of the Polish bankruptcy procedure in the years 2009–2012. In the second part of the article, after the research methodology and a short description of the sample of households are presented, the analysis focuses on consumer insolvency and bankruptcy, the causes of households’ excessive debts, and an assessment of their financial situation and indebtedness. The article also delves into the surveyed households’ knowledge of consumer bankruptcy and their attitudes to this phenomenon. The results of authors’ research are compared with data derived from Social Diagnosis 2011 and NBP’s report on the debt of Polish households. The article closes with a summation of the discussion and major conclusions.
Keywords: konsument; sytuacja finansowa gospodarstw domowych; zadłużenie; upadłość konsumencka; kryzys gospodarczy; consumer; financial situation of households; debt; consumer bankruptcy; economic crisis