Myśl etyczna w Galicji w drugiej połowie XIX wieku - Tyburski, Włodzimierz (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2016)
Artykuł omawia etyczne idee Stefana Pawlickiego, Mariana Morawskiego i Aleksandra Skórskiego. Dwaj pierwsi są reprezentantami myśli katolickiej analizującymi związki religii z katolicyzmem. Trzeci opowiada się za ideą naukowej metafizyki jako podstawy moralnej edukacji społeczeństwa.

This study presents the ethical ideas of Stefan Pawlicki, Marian Morawski and Aleksander Skórski. The first two mentioned as the representatives of the catholic thought, emphasized the connection between ethics and religion. The third one promoted the idea of the scientific metaphysics and pointed out at the tasks of the ethics in the moral education of the society.
Keywords: Morawski Marian; Pawlicki Stefan; Skórski Aleksander; etyka; religia; społeczeństwo