Karta pracy w modelu teleworkingu - Trziszka, Michał (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2015)
Celem pracy jest analiza zasadności wprowadzenia kart pracy wśród pracowników realizujących swoje zlecenie poza biurem. W pracy postawiono tezę, że korzystanie z tej formy kontroli wypełniania obowiązków pracowniczych poza siedzibą przedsiębiorstwa, wpływa pozytywnie na ocenę jakości pracy wykonywanej zdalnie. Analizie poddano bieżący stan polskiego rynku pracy, zdefiniowano pojęcie karty pracy i sformułowano korzyści płynące z jej zastosowania. Autor pracy pt. „Karta pracy w modelu teleworkingu” zwrócił uwagę na znaczenie motywowania pracowników wykonujących swoje obowiązki zdalnie. Udowodnił, że nadeszła era pracy zdalnej, będącej efektem zmian, do których doszło w otoczeniu biznesowym, technologicznym i kulturowym. Nowy trend wiąże się z koncepcją work management, która polega na wykorzystaniu mobilności w koordynacji projektów realizowanych na odległość. Badania polegające głównie na obserwacji dowiodły, że połączenie telepracy ze skutecznym systemem oceny i kontroli pozwala na wytypowanie osób posiadających predyspozycje do realizacji kolejnych zadań w trybie zdalnym oraz zarządzanie pracownikami w zgodzie z ich osobistymi uwarunkowaniami i preferencjami. Autor pracy doszedł do wniosku, że kontakt pracodawcy z pracownikiem za pośrednictwem Internetu i telefonu to za mało, aby uzyskać wszystkie informacje dotyczące przebiegu realizowanych zadań. Karty pracy zapobiegają zmniejszaniu rzeczywistego czasu pracy i spadku wydajności w porównaniu z pracownikami biurowymi. W związku z tym prowadzenie kart pracy to rozwiązanie będące motywatorem do wypełniania obowiązków w należyty sposób. Korzyścią dla pracodawcy jest przede wszystkim możliwość rozliczenia zatrudnionej osoby na podstawie zapisów zawartych w kartach pracy.

The aim of this work is to analyze the justification for introducing time sheets for employees working outside the headquarters. We posit that the use of such form of control positively influences the quality of fieldwork. We analyze the current state of affairs in the Polish job market, define the notion of a time sheet and describe the benefits of introducing time sheets as a form of work control. The author of the publication “Time sheets in teleworking” emphasizes the importance of constant motivation in the case of employees fulfilling their responsibilities remotely. It is shown that as the result of the changes occurring in the business, technological and cultural environments, the time now is ripe for a broader introduction of remote working possibilities. This emerging trend is related to the notion of work management as based on the use of mobility in coordinating work performed remotely. The observation-based research showed that teleworking coupled with an efficient method of evaluation and control allows the identification of individuals suitable for working remotely and the management of employees, taking into account their personal characteristics and preferences. We conclude that Internet- and phone-based contact between the employer and an employee is not sufficient to obtain the full view of the tasks being realized. Time sheets prevent the decrease in work time and quality in comparison with the office workers. Hence, the introduction of time sheets motivates employees to retain the satisfactory level of work ethics when performing their duties. The employers benefit mainly by being able to compensate their employees on the basis of time sheets for the work they performed.
Keywords: praca zdalna; karta pracy; zarządzanie zdalne; telepraca; telework; teleworking; remote work; job card