Powrót znad krawędzi. Czyli jak Islandia stała się najbezpieczniejszym państwem na świecie - Grzela, Joanna (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2024)
Islandia mocno odczuła skutki kryzysu, który nastąpił jesienią 2008 roku. Stworzył on poważne zagrożenie dla jej stabilności gospodarczej, społecznej i politycznej, a co za tym idzie, tożsamości narodowej i suwerenności. W ciągu tygodnia państwo to stało się niemal bankrutem. To jednak nie przeszkodziło w uznaniu Islandii przez australijski Instytut Ekonomii i Pokoju za najbezpieczniejsze państwo świata. Celem artykułu jest uzyskanie odpowiedzi na pytanie: co sprawia, że ​​Islandia od ponad 15 lat jest niezmiennie uznawana za jedno z najbezpieczniejszych państw na świecie, zarówno pod względem militarnym, jak i pozamilitarnym?

Iceland was hit hard by the 2008 financial crisis. It has created a serious threat to its economic, social and political stability, and, consequently, to its national identity and sovereignty. Iceland became almost bankrupt. At the same time, Iceland was recognized by the Australian Institute for Economics and Peace as the safest country in the world. The aim of the article is to answer the question: what makes Iceland consistently recognized as one of the safest countries in the world for over 15 years, both in military and non-military terms?
Back from the brink. How Iceland became the safest country in the world
Keywords: Islandia; kryzys finansowy; bezpieczeństwo; Iceland; financial crisis; security