Wykorzystywanie narzędzi Web 2.0 w procesie edukacji – na przykładzie nauk o zarządzaniu - Zrobek, Janusz; Ratalewska, Magdalena (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2013)
Nieustanny rozwój technologii komunikacyjno-informacyjnych stwarza edukacji coraz to nowsze możliwości. Daje szybki dostęp do informacji i możliwość korzystania z gamy różnorodnych źródeł oraz nieograniczonych zasobów dostępnych w sieci. Celem artykułu jest pokazanie możliwości wykorzystania narzędzi Web. 2.0. w naukach o zarządzaniu. Zaprezentowano w nim narzędzia technologii Web 2.0, oparte przede wszystkim na bezpośredniej wymianie wiedzy między użytkownikami Internetu. Począwszy od aplikacji umożliwiających kontakt i komunikację z innymi użytkownikami sieci oraz wspólną pracę na odległość, z wykorzystaniem różnego rodzaju aplikacji, a skończywszy na możliwościach publikowania i promowania swoich wytworów. Takie wykorzystanie nowych technologii daje szanse studentom zarządzania rozwijania zdolności poznawczych, pracy w grupach, czy zdalnego prezentowania własnych opinii szerszemu gronu uczestników i czyni ich bardziej atrakcyjnymi na rynku pracy.

Continual development of communicational and informational technology creates the new possibilities to education. It enables quick access to information from the wide range of different sources and unlimited web resources. The aim of this article is to demonstrate using Web 2.0 tools in management education. It presents Web 2.0 technology tools based on direct exchange among Internet users. Starting from application which enables them communication and distance common work using different kinds of application to opportunity of publishing and promotion of their own creations. Such usage of the new technology gives the management students an opportunity to develop their cognitive abilities, work in groups, present their own opinions to wide range of participators and make them more attractive at the work market.