Zastosowanie aplikacji pomiarowych w nauczaniu metrologii - Szabłowski, Stanisław (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2015)
W opracowaniu zaprezentowano oprogramowanie pomiarowe oraz przedstawiono przykłady jego zastosowania na zajęciach laboratoryjnych z metrologii w Instytucie Mechatroniki Państwowej Wyższej Szkoły Wschodnioeuropejskiej w Przemyślu. Omówiono aspekty dydaktyczne projektowania wirtualnych przyrządów pomiarowych z wykorzystaniem uniwersalnego środowiska programistycznego DASYLab.

The paper presents measurment software and examples of its uses in metrology lab classes in the Institute of Mechatronics in the East European State Higher School in Przemyśl. It also covers the didactic aspects of designing virtual measurement instruments with the use of universal DASYLab environment.
The use of measurement applications in the teaching of metrology
Keywords: dydaktyka metrologii; systemy pomiarowe; teaching metrology; measuring systems