Ocena wyników działalności a możliwości wsparcia dla mikro i małych firm w Polsce - Nesterowicz, Renata (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2013)
Mikro i małe firmy stanowią niezmiernie istotny element polskiej gospodarki. Jak podają statystyki GUS – w pierwszym półroczu 2011 roku tempo wzrostu gospodarczego wyniosło 4,3% i było zbliżone do odnotowanego w 2010 roku – 3,8% i relatywnie wysokie na tle innych krajów europejskich. W przeprowadzonej analizie wyników ekonomicznych mikro i małych firm wyliczone indeksy wykazały wartości niższe niż neutralne 100, co oznacza pogarszającą się ich sytuację finansową. Również wyliczone średnie wartości indeksów za lata 2010 i 2011 potwierdzają ten stan, szczególnie w przypadku małych firm. Pocieszający jest jednak fakt, że wiele mikro i małych firm rozwija się przy wykorzystaniu unijnych i krajowych programów pomocowych.

Micro and smaller companies constitute the crucial element of the Polish economy exquisitely. According to statistics GUS in the 2011 first half-year to the economic growth rate amounted to the 4.3% and was similar to the year made a note in 2010 of the – 3.8% and relatively high relating to other European countries. Listed student record books showed lower than neutral values in conducted analysis of micro economic outturns and smaller companies 100 what is marking deteriorating their financial standing. Also enumerated mean of indices in years 2010 and are confirming this state 2011, particularly in case of smaller companies. However a fact is comforting, that a lot of micro and smaller companies are being developed at using EU and domestic relief programmes.