Sprawozdawczość finansowa i jej rola w ocenie wyników działalności przedsiębiorstw - Nesterowicz, Renata (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2014)
Skutki wszystkich decyzji podejmowanych w przedsiębiorstwie, bez względu na obszar jakiego dotyczą, koncentrują się na płaszczyźnie finansowej. Dlatego muszą one, oprócz aspektów prawnych, personalnych czy organizacyjnych, uwzględniać kryterium finansowe. Umiejętność przeprowadzenia właściwej merytorycznie i metodycznie oceny kondycji finansowej firmy jest jedną z najistotniejszych przesłanek zarządzania. Wykrycie zagrożenia kontynuowania działalności przez jednostkę gospodarczą na podstawie informacji zawartych w rocznym sprawozdaniu finansowym jest bardzo trudne. Symptomy złej sytuacji finansowej mogą być mniej lub bardziej widoczne w poszczególnych elementach sprawozdania finansowego, które należy analizować bardzo wnikliwie. Otrzymane wyniki należy porównać z wynikami innych przedsiębiorstw z tej samej branży, w niniejszym opracowaniu spółka Zelmer S.A. mająca swoją siedzibę w regionie została porównana ze spółką Amica S.A.

The effects of all decisions made in the company, no matter what area of concern, focus on the financial level. They must therefore, in addition to legal, personal or organizational, take financial criteria into account. The ability to conduct a proper merits and methodically assess the financial condition of the company is one of the major prerequisites for management. The detection of threats continued operation of the unit, based on the information contained in the annual financial statements is very difficult. Symptoms of a bad financial situation may be more or less visible in various elements of the financial statements and should be analyzed very carefully. The results should be compared with the results of other companies in the same industry, in this paper Zelmer SA company having its registered office in the region was compared with the company Amica SA.
Keywords: finanse; sprawozdawczość; analiza; wskaźniki; przedsiębiorstwo; finance; reporting; analysis; indicators; company